東京都江戸川区船堀の東京健康ランドまねきの湯で大山どりハツの焼き鳥塩を食べました。
ハツは心臓です。英語のheartsに由来するとされます。英語由来の点ではタン(tongue)やレバー(lever)と共通します。心臓であることから「こころ」とも呼ばれます。
独特の食感を持ちながらクセが少なく栄養価が高い部位です。筋肉の繊維で構成されていて、歯を押し返すようなしっかりした歯ごたえがあります。鉄分を多く含み、貧血気味の方に向いています。一羽に一つしか取れない希少部位です。
大山どりは株式会社大山どりの銘柄鶏です。大山は「だいせん」と読みます。大山鶏と漢字で書くと鳥取県の大山地方の鶏です。大山の裾野の綺麗な空気の中で育てられました。大山は出雲国風土記に「大いなる神の在ます山」と記されました。
Yakitori is a Japanese dish of bite-sized pieces of chicken that are skewered and roasted over a grill. It translates to grill chicken. It is seasoned with thickened soy sauce or salt. It is a quintessential Japanese soul food. It is a very popular appetizer at bars and restaurants in Japan.
I ate the food all up. I cannot help but love it. I enjoy eating this one again and again. It is so tasty and easy to eat that I don't realize how many skewers I eat.
Hatsu is a chicken heart. I eat every part of chicken. Using almost every part of an animal is the most ethical way of eating something.